Дуже рада вітати вас на моєму блозі! Маю надію, що ви знайдете тут багато цікавого!

четвер, 8 січня 2015 р.

"Джентльмени у фраках" пташиного царства

 Де живуть пінгвіни? Цікаві факти.


Пінгвін є нелітаючим птахом, який проводить половину свого життя під водою, а іншу половину на суходолі.  Якщо ви хочете дізнатися деякі цікаві факти про пінгвінів, то ви потрапили за адресою:



1.    На території сучасного Перу виявлено окам’янілі останки гігантських пінгвінів, що жили в екваторіальній зоні понад 40 млн. років тому. Один зі знайдених птахів був півтора метра ростом (що перевершує ріст найбільшого сучасного пінгвіна - Імператорського) і мав гострий 18-сантиметровий дзьоб.
2.    Найбільший з пінгвінів — імператорський, його зріст досягає 120 сантиметрів, а вага — 40 кілограмів. Але якби він став за зростом в шеренгу всіх відомих видів, то опинився би десь посередині. А найменший пінгвін називається «малий» через те, що його зріст — 40 сантиметрів. Пінгвіни дуже дружні птахи, у холод вони тісно притискаються плечем до плеча і разом переживають холоднечу. 
Політ імператорського пінгвіна
3.    В Антарктичному холоді яйце, залишене без нагляду замерзне, тому пінгвіни висиджують їх, зігріваючи своїм теплом, розташовуючи її між ніг, в особливій кишені для виводка. Найцікавіше, що висиджувати яйця доводиться самцю, тоді як самки добувають їжу для нього і майбутнього пташеняти. При чому зберігати яйце в теплі потрібно близько двох місяців.
4.    Виляється, пінгвіни вельми чутливі до забруднення води, особливо до нафтових плям. Нафта забруднює пінгвінам пір'я і потрапляє у шлунок. Щорічно через це гинуть тисячі птахів. Крім цього, глобальне потепління і танення айсбергів загрожують життю птахів.
Час в море
5.    Більшість пінгвіни можуть рухатися зі швидкістю до 6 - 12 км/год (від 3,7 до 7,5 миль на годину), перебуваючи під водою, але найшвидший пінгвін (Gentoo Penguin) може розвивати швидкість до 36 км/год (22 миль на годину). Імператорські пінгвіни відомі як хороші нирці, вони занурюються під воду на глибину 565 метрів (1870 футів) протягом 22 хвилин - абсолютно неймовірне досягнення для птахів які займаються дайвінгом. Більшість видів пінгвінів можуть залишатися під водою протягом приблизно 4-5 хвилин за один раз, оскільки велику частину своєї їжі можна почерпнути на дуже великих глибинах.
6.     Пінгвіни не водяться в Північній півкулі. Тим не менш, вони мають чудову схожість з безкрилою гагарою, птахом який вимер в 19 столітті.
Пінгвіни Аделі годують маля
7.     Всі пінгвіни мають природний камуфляж, що допомагає захиститься від хижаків. Білий перед пінгвіна захищає його від хижаків, які очікують їх з-під низу, а їх чорні спини приховують їх від хижаків, які шукають зверху. 
8.    Пінгвіни не вміють літати, але на суші вони можуть проходити до двох кілометрів за годину. Відстань, яку може пройти імператорський пінгвін без відпочинку, становить до 100 кілометрів. 
 Імператорські пінгвіни  з потомством
9.    Одного разу познайомившись і вибравши одне одного, пінгвін і пінгвіниця залишаються вірними одне одному на все життя. Але зустрічаються найбільш загартовані птахи лише в період розмноження. Незбагненно, як після довгих місяців розлуки самець знаходить кохану серед тисяч інших пінгвінів? Виявляється, за голосом. Вони трепетно і радісно поспішають одне до одного, виконуючи тільки їм зрозумілу пісню.
10.  Імператорські пінгвіни живуть у симбіозі з своїми половинками, як тільки вони відкладають яйця, самка і самець по черзі зберігають яйця в теплі, поки інший зайнятий пошуком їжі.
Арктичний пінгвін з малятами
11. Пінгвіни живуть колоніями, великі види (імператорські і королівські), живуть в колоніях до тисячі особин, тоді як дрібні види обчислюються сотнями.  Пінгвіни їдять рибу, креветок та інших дрібних водних форм життя
12.  Пінгвіни можуть пити солону воду через наявність спеціальних залоз у своєму тілі, які фільтрують надлишок солі в їх крові. Це дозволяє їм жити навколо солоних водойм. І що б вижити, їм не потрібно, щоб поруч було джерело прісної води.

                                  
13.  Незважаючи на поширену думку, що пінгвіни живуть тільки в холодних 
місцевостях, деякі пінгвіни були знайдені далеко на півдні, на Галапагоських островах.
14.  Пінгвіни не бояться контакту з людиною, це пов'язано з відсутністю наземних хижаків.  Пінгвіни не мають наземних ворогів хижаків, але коли вони в воді, вони можуть зіткнуться з морським леопардом або косаткою.
Пінгвіни на крижині
15.  Імператорські пінгвіни є на сьогоднішній день найбільш  впізнанним з видів пінгвінів. Їх можна впізнати по  великому розміру іза помаранчевим забарвленням навколо  шиї.

                                  
В даний час науці відомо 17 різновидів пінгвінів, 13 з яких знаходяться на межі зникнення, що вимагає прийняття екстрених заходів щодо їх порятунку.


Немає коментарів:

Дописати коментар