Дуже рада вітати вас на моєму блозі! Маю надію, що ви знайдете тут багато цікавого!

субота, 2 квітня 2016 р.

Журавель сірий у Савчині

Прийшла весна. Настали перші теплі дні.  Одного  березневого дня,  жителі побачили одинокого,  сірого птаха, який  з повагом ходив по місцевому пасовищу. Ця подія не залишила байжучим нікого: а ні людей, ні свійську птицю, а ні   місцевих собак.  Стався у нашому селі справжнісінький переполох: крик, гавкіт, який і  привернув увагу місцевих зівак. Цікавий  птах  все хотів  знайти собі друзів, підходив  до  місцевих гусей чи індиків, а ті немов змовившись відганяли нечуваного гостя.
Людям було цікаво, що ж то за птах, як він опинилася ранньою весною у нас у Савчині. Аж раптом серед людей пішов поголос, що це місцевий житель, ще пізньою осінню, коли орав поле, то побачив пораненого птаха.  Летіти птах не зміг, адже в нього було поламане  крило, відставши  від своєї зграї, залишився один на один з природою. Добре серце на дало пропасти птахові, всю зиму журавель провів в господаря, а навесні  він випустив журавля на волю.  Птах покинув теплу домівку,  яка прихистила його, вийшов на пасовище,  де люди і побачили його.
Журавель сірий  територію села поки що не залишає,  кожного дня можна його побачити  в різних куточках  села, все шукає  «рідну душу», перелітаючи з місця на місце.  Можливо журавлиний клич з часом покличе його у дорогу.
Багато людей вперше  на власні  очі  побачили  цього рідкісного птаха, багато хто запитував мене, що це за птах.
 Отже це ... 
Журавель сірий. Птах, якого ми не так часто можемо побачити на наших теренах тому,  що   місця гніздування  його знаходяться  північніше  від нас,  на Поліссі. Лише восени ми можемо побачити високо в небі журавлині ключі та почути їх тужливе  курликання.

На території України гніздиться на Поліссі, іноді в заболочених долинах річок Лівобережного лісостепу . Під час сезонних міграцій зустрічається по всій території, концентрується у Присивашші, де зареєстровано поодинокі гнізда. В минулому  його можна було побачити в усьому  помірному  поясі  Євразіїії . Тепер європейська частина ареалу дуже скоротилася (поширений головним чином на Скандинавському півострові ). Зимує у Північній Африці,Західній  та Південній Азії.
Двічі на рік журавлі здійснюють сезонні міграції. На прольоті зграя вишиковується характерним ключем, даючи про себе знати голосним курликанням. У польоті шия журавля витягнута вперед, а довгі прямі ноги відведені назад. Здійснюючи сезонні міграції, журавлі не користаються теплими повітряними потоками, тому подолання високих гір або безкраїх морів не є для них особливими труднощами. У березні журавлі прилітають до місць гніздівлі, роками зберігаючи вірність рідному болоту чи озеру. Зайнявши ділянку, пара сповіщає про це своїх сусідів голосними криками. «Співають» журавлі зазвичай на світанку і обов’язково дуетом, закинувши дзьоби до неба. Журавлині танці допомагають птахам виплеснути надлишок енергії і відбуваються не тільки у шлюбний період. Журавель високо підстрибує, махає крилами, колотить дзьобом повітря, а іноді підкидає у повітря пучки трави або шматочки землі. Харчуються журавлі рослинною та тваринною їжею. Поважно крокуючи луками або болотом, птахи підбирають молоді паростки трав, насіння та ягоди, а навесні на полях залюбки ласують проростками хліба та картоплі. Їдять вони також різноманітних комах, дощових червів, слимаків та іншу дрібну поживу. Ночують журавлі у непрохідних болотах, а восени відлітають на зимівлю, де тримаються  великими зграями. Під час єдиної на рік линьки журавель одразу позбавляється всіх махових пер і на час втрачає здатність літати.
Охороняється Боннською та Бернською конвенціями, угодою AEWA. Включено до Червоної книги України (1994, 2009). В Україні охороняється в Поліському природному заповіднику, де гніздиться близько 20 пар.

Немає коментарів:

Дописати коментар